top of page
Search
Writer's pictureKatrīna Jaunslaviete-Kipure

Kāpēc būtu labi šad tad uzēst mikrozaļumus


Pavasaris tuvojas. Mūsu organismi izmisīgi sauc pēc vitamīniem. Ierasts, ka šajā laikā vienīgos zaļos vitamīnus baudām sīpollociņu veidā. Taču kāpēc pieturēties pie viena, ja var izvēlēties no daudzveidīgāka, gardāka un veselīgāka klāsta? Pirmsskolniekiem nemaz lociņi nav cieņā, bet mikrozaļumus to nespecifiskās garšas dēļ viņi labprāt nobauda.

Mikrozaļumi ir nelieli augi ar vienu vai divām lapiņām. Kapēc kaut kas tik mazs ir tik ļoti vērtīgs? Jo zaļumiņa īsajā izaugšanas laikā tas attīsta milzīgu enerģiju. Ir grūti atrast līdzvērtīgus produktus, kuri savā pīķa laikā būtu tik vērtīgi. Mikrozaļumi satur četras līdz sešas reizes vairāk vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un enzīmu nekā tie paši augi, kas lēni izaudzēti dobē. Pierādīts, ka daļā mikrozaļumu (īpaši sarkano kāpostu, redīsu) ir līdz pat 40 reizēm vairāk barības vielu, salīdzinot ar pilnīgi izaugušu augu.

Mikrozaļumu daudzveidība ir ļoti liela – redīsi, brokoļi, kolrābji, sinepes, salāti, dilles, pētersīļi, baziliks, zirņi, lēcas, pupas, saulespuķes, griķi, auzas, rudzi, mieži, kvieši. Noteikti visus nenosaucu. Kā mikrozaļumus var audzēt gandrīz visu to pašu, ko dārzā lielu augu veidā.

Kā tos ēst? Ļoti vienkārši. Nogrieztus liek uz sviestmaizēm, zupās, salātos, sautējumos, kokteiļos - pievieno jebkuram pusdienu, brokastu vai vakariņu sāļajam ēdienam. Pie lielas vēlmes kaut šokolādes kūkai. Zaļumiņi arī vizuāli ir ļoti baudāmi (dažādi zaļie, violetie un sarkanie krāsu toņi) un ir lielisks veids, kā maltīti noformēt, piešķirot tai svīnīgāku izskatu. Maltīte ar mikrozaļumiem ir ļoti svaiga, kraukšķīga un garšas ziņā bagāta.

Kādā no nākamajiem rakstiem īsi pastāstīšu vai parādīšu, kā tos izaudzēt pašam. Taču, ja nekad zaļumiņus neesi ēdis un vēlies pagaršot, droši pasūti jau tagad mūsu lapā! Tiklīdz Tavs komplekts būs izaudzis, aizvedīsim! Lai Tev veselīgs un enerģisks pavasaris!

181 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page