Katrīna Jaunslaviete-Kipure
Veselīgi gardā ķirbja maize
Pēc aktīvas ziemas dienas svaigā gaisā ienākt iekšā. Novilkt sniegotās drēbes. Uzvārīt smaržīgu zāļu tēju. Nogriezt un izbaudīt veselīgi gardās ķirbja maizes riku no pašu audzēta ķirbīša.

Izejvielas:
~ 400 g nomizota, skaidiņās sarīvēta ķirbja
180 gr sviesta
4 olas
70 gr cukura
naža gals sāls
pa druskai no garšvielām – kanēlis, ingvers, kardamons
3 ēdamkarotes maltu linsēklu
2 ēdamkarotes maltu kanepju sēklu
1 tējkarote sezama sēklu
4 ēdamkarotes maltu auzu pārslu
~ 250 gr kviešu miltu
2 tējkarotes cepamā pulvera
Gatavošana:
Sviestu izkausē. Sakuļ olas ar cukuru. Abas masas sajauc kopā.
Miltus, linsēklas, kaņepes, auzu pārslas sajauc ar cepamo pulveri un sāli; pievieno šķidrajai masai.
Sarīvēto ķirbi iemaisa mīklā.
Mīklu liek 1,5 l veidnē, cep sakarsētā cepeškrāsnī ~185 grādu temperatūrā vienu stundu. Izņemot no krāsns, nedaudz atdzesē un tad izgāž no veidnes.
Iespēja dažādot: Ķirbja vietā var izmantot burkānus un kabačus (vasaras sezonā). Svaiga ķirbja vietā var izmantot ķirbja biezeni. Noteikti var eksperimentēt ar miltiem – ja neuzrunā linsēklas vai kaņepes, tās ir aizstājamas.