Pēc aktīvas ziemas dienas svaigā gaisā ienākt iekšā. Novilkt sniegotās drēbes. Uzvārīt smaržīgu zāļu tēju. Nogriezt un izbaudīt veselīgi gardās ķirbja maizes riku no pašu audzēta ķirbīša.
Izejvielas:
~ 400 g nomizota, skaidiņās sarīvēta ķirbja
180 gr sviesta
4 olas
70 gr cukura
naža gals sāls
pa druskai no garšvielām – kanēlis, ingvers, kardamons
3 ēdamkarotes maltu linsēklu
2 ēdamkarotes maltu kanepju sēklu
1 tējkarote sezama sēklu
4 ēdamkarotes maltu auzu pārslu
~ 250 gr kviešu miltu
2 tējkarotes cepamā pulvera
Gatavošana:
Sviestu izkausē. Sakuļ olas ar cukuru. Abas masas sajauc kopā.
Miltus, linsēklas, kaņepes, auzu pārslas sajauc ar cepamo pulveri un sāli; pievieno šķidrajai masai.
Sarīvēto ķirbi iemaisa mīklā.
Mīklu liek 1,5 l veidnē, cep sakarsētā cepeškrāsnī ~185 grādu temperatūrā vienu stundu. Izņemot no krāsns, nedaudz atdzesē un tad izgāž no veidnes.
Iespēja dažādot: Ķirbja vietā var izmantot burkānus un kabačus (vasaras sezonā). Svaiga ķirbja vietā var izmantot ķirbja biezeni. Noteikti var eksperimentēt ar miltiem – ja neuzrunā linsēklas vai kaņepes, tās ir aizstājamas.
Sveika, Katrīna! Vai kviešu miltus nevar aizstāt?! [tiem, kuriem glutēnu nevar...]