UZMINI MĪKLU - STĀDI MARTĀ, ĒD JAU MAIJĀ!
top of page
Search
  • Writer's pictureKatrīna Jaunslaviete-Kipure

UZMINI MĪKLU - STĀDI MARTĀ, ĒD JAU MAIJĀ!



Tehnoloģijas attīstās, un nu arī Latvijā vairs nav jāgaida saulgrieži, lai sāktu zemeņu sezonu. Mēs, protams, nevaram konkurēt ar audzētājiem, piemēram, no Grieķijas, kur ir vairāk gaismas un siltuma, taču šobrīd pirmās vietējās zemenes iespējams nobaudīt jau maija vidū un, pats labākais, turpināt ēst līdz pat novembrim. Kā tas iespējams? Zemeņu stādīšanā ierasto stādu vietā izmantot frigo stādus. Arvien populārāk kļūst tas, ka pēc iespējas agrāku zemeņu ražu plāno ne tikai lielie audzētāji, bet arī ģimenes dārzu saimnieki.

 

Konsultē: Guntars Dzērve, saimniecības “Augusta zemenes” agronoms

 

 

KAS IR FRIGO? Kā skaidro agronoms Guntars Dzērve, “frigo” nozīmē “saldēts”, un tas sasaucas ar zemeņu stādu audzēšanas un sagatavošanas metodi. Frigo zemeņu stādus audzē specializētās zemeņu stādu audzētavās; tie tiek novākti vēlu rudenī, notīrīti, sagatavoti un iesaldēti temperatūrā no -1 grāda līdz -1,5 grādiem pēc celsija. Stādi tiek audzēti speciālās audzētavās Nīderlandē, Vācijā, Itālijā un citur. Tur klimats ir maigāks un veģetācijas periods ir garāks nekā pie mums, tāpēc var izaudzēt spēcīgākus stādus. Taču ir cilvēki, kas arī Latvijā ir iemācījušies izaudzēt atdzesētos stādus. Pēc frigo zemeņu stādu iestādīšanas pavasarī, tie sāk ražot ogas pēc aptuveni diviem mēnešiem. Tādējādi iespējams kontrolēt ogu ražošanu un zemeņu audzēšanu arī vasaras otrajā pusē. Piemēram, iestādot aprīļa vidū dobē, ēdīsi zemenes jūnija vidū. Var stādīt arī jūnija vidū, bet tad jārēķinās ar kaitēkļu uzbrukumu.

Tomēr, lai arī zemeņu ražošana augam sākta neierastā laikā, nākamajā gadā tas ražos šķirnei raksturīgā laika posmā, joprojām sniedzot bagātīgu ražu nākamos divus gadus. Speciālists iesaka zemenes audzēt un ražu iegūt trīs gadus, tad mainīt stādus un vietu, kur tie tiek audzēti. Viena no nozīmīgākajām frigo zemenāju vērtībām ir tā, ka visi stādi iegūti no sertificētiem mātes augiem un līdz ar to nav pārmantojuši dažādas slimības.

 

VAI MODES KLIEDZIENS? Atbildot uz jautājumu, vai zemeņu audzēšana, izmantojot frigo stādus,  ir pēdējo gadu modes kliedziens vai rezultātos pamatota tehnoloģija, agronoms norāda, ka frigo zemeņu stādi un to izmantošana zemeņu audzēšanā nav raķešu zinātne. Tas ir veids, kā zemenes audzēt kvalitatīvi un jaudīgi, nodrošinot maksimāli efektīvu zemeņu ražošanu, kvalitatīvas ogas un jaunas zemeņu šķirnes. Tādējādi zemeņu audzēšanā ir iespējams izmantot jaunākās zinātniskās tehnoloģijas, kuras Latvijā vēl nav ieviestas. Taču arvien vairāk un vairāk zemeņu audzētāju nomaina zemeņu audzēšanu laukā dobē uz segtajām platībām, kur frigo zemeņu stādi ir neaizstājami. Kāpēc? Protams, ka visi pirmo zemeņu ražu vēlas iegūt pēc iespējas agrāk un zemeņu sezonu turpināt pēc iespējas ilgāk.

 

POPULĀRI PĒDĒJOS GADOS. Latvijā frigo zemeņu stādi savu popularitāti iekarojuši pēdējo trīs līdz piecu gadu laikā, tāpēc cilvēkiem par šo tehnoloģiju vēl ir daudz neskaidrību un jautājumu. Guntars uzsver, ka zemeņu audzēšanas mērķus iespējams panākt tikai ar kvalitatīviem frigo zemeņu stādiem, un brīdina, ka kvalitatīvs frigo zemeņu stāds nav lēts, tāpēc jāuzmanās no blēžiem. Diemžēl patlaban lielai daļai audzētāju vēl nav īsti skaidrs par kritērijiem, kas raksturo kvalitatīvu frigo stādu.

 

KĀDS IR KVALITATĪVS STĀDS? Pirms stādu iegādes tiem jābūt uzglabātiem noteiktā temperatūrā – no mīnus 0,5 līdz mīnus 1,5 grādiem – un tie jāiestāda tuvāko dienu laikā pēc iegādes. Šis ir ļoti būtisks faktors, lai iegūtu plānoto zemeņu ražu. Izžuvuši un izstīdzējuši stādi nav kvalitatīvi, un Guntars neiesaka tādus stādīt. Iegādājoties frigo zemeņu stādus, būtiski pievērst uzmanību kategorijai. Ir tā saucamie sakneņi, kuri iedalās sekojošās kategorijā A, A+, A++ un "WB". Zemākā kategorija ir A un A+, no kuriem prātīgu ražu sagaidīsim vien nākamajā gadā. Es parasti iesaku iegadāties vismaz A++ vai "WB" stādus. Un ir konteinerstādi vai "Tray". Pareizi tos audzējot, jau pirmajā gadā no vidēji agrīnām šķirnēm iespējams nolasīt līdz pat 800 gramiem ogu no stāda."

 

FRIGO ZEMEŅU STĀDIEM PATĪK SILTUMNĪCĀ. Galvenās priekšrocības ir faktā, ka segtajās platībās ogas nogatavojas ātrāk un tās ir arī saldākas, jo ārējie apstākļi, piemēram, lietus, tām nenodara kaitējumu. Vispiemērotākās agro zemeņu audzēšanai ir dubultās plēves siltumnīcas. Starp abām plēves kārtām jābūt trīs līdz piecu centimetru platai gaisa spraugai. Polikarbonāta siltumnīcas īsti nederēs, jo tās ātri uzkarst un tikpat ātri arī atdziest, taču zemeņu audzēšanā temperatūrai ir jābūt stabilai. Vislabākā ir plēves siltumnīca ar dubulto kārtu. Jāņem vērā, ka siltumnīcā ir jāuztur tīrība un kārtība, lai izvairītos no puvuma, slimībām un kukaiņu uzbrukumiem.

 

SUBSTRĀTA IZVĒLE UN MĒSLOŠANA. Agronoms norāda, ka galvenā substrāta īpašība, ar kuru jābūt īpaši uzmanīgiem, ir pH līmenis – zemenes jūtas labi tad, ja tas ir robežās no 5,5 līdz 6. Izcili, ja substrāts ir bagātināts ar perlītu, kas irdina zemi, lai zemeņu saknes labāk elpotu.

Labs risinājums ir zemenes, izmantojot frigo zemeņu stādus, audzēt īpašos kūdras maisos. Kā stāsta “Augusta zemeņu” saimnieks, šādus audzēšanas maisus var izmantot maksimums trīs gadus un viņš rekomendē mazdārziņos stādīt maisā 6 stādus, ja tās ir agrās vai vidējās šķirnes, taču vēlajām šķirnēm 4 stādus maisā. Protams, pie lielāku maisu daudzuma ērti ir izveidot laistīšanas sistēmu, bet var iztikt arī ar lejkannu. Galvenais – laistīšanu veikt regulāri. Substrātu vēl var papildināt ar kādu no Latvijā ražotajām mikroogranismu piedevām, piemēram, trihodermīnu. Loti svarīga ir zemeņu mēslošana gan ar organisko, gan kompleksajiem zemenēm paredzētajiem mēslojumiem. Ja frigo zemeņu stādiem to augšanas laikā pietiks barības vielas, varēs iegūt augstvērtīgu, garšīgu, aromātisku zemeņu ražu – katra zemeņu oga būs liela un skaista.

 

Teiciens, kura principus ievēro arī saimniecībā “Augusta zemenes”: “Dod zemenei kājas mitrumā un bagātībā, bet galvu sausumā un vēsumā - tad būs garšīgas, saldas ogas”!

 

KUR ŅEMT STĀDUS? “Augusta zemenes” saimnieks stāsta, ka saimniecībā Latvijā šobrīd ir vienīgā, kas tirgo kvalitatīvus frigo zemeņu stādus mazos apjomos. Saimniecībā var iegādāties pat vienu stādu un iestādīt to uz balkona vai mazdārziņā. Īpašs uzsvars uz vārdu “kvalitatīvs”, jo kvalitatīvs ir stāds, kas atbraucis no profesionālas stādu audzētavas (Nīderlande, Vācija, Itālija utt) speciālā transportā, kur atradies līdz -1,5 grādiem, un Latvijā šādā temperatūrā uzglabāts. Stāds tiek izņemts no saldētavas ne ātrāk kā 3 dienas pirms nonākšanas pie klienta, un obligāti 3 dienu laikā pēc stādu saņemšanas tie ir jāiestāda.

 

NO KĀ UZMANĪTIES. Jāuzmanās no frigo zemeņu stādu tirgotājiem internetā, kas sola lielu ražu, piedāvājot, piemēram, A un B kategorijas zemeņu stādus. Kā skaidro agronoms, patiesībā ir paši mazākie stādi, kas ir domāti stādīšanai dobē un ražas iegūšanai pēc gada.

Otra problēma - pircējs saņem frigo zemeņu stādu, kas uzglabāts neatbilstošā temperatūrā, proti, tiek saņemts stāds, kuram sākušies augšanas procesi. Tadējādi augs jau iztērējis enerģiju, un ir krietni samazinājies tā spēks iesakņoties.

 

 

ŠĶIRNES. “Augusta zemeņu” saimnieks stāsta, ka sevi labi pierāda jau zināmās zemeņu šķirnes - Sonata, SengaSengana, Rumba, Malwina utt. Bet ir arī jaunas un persepktīvas, kā, piemēram, Flair, Sansation, Malling Centenery utt. Varētu rasties jautājums -vai zemenes, kas audzētas no frigo stādiem, kaut kā īpaši atšķiras garšas ziņā? Eksperts skaidro, ka garšas īpašības ir atkarīgas no audzētāja, nevis no stāda veida. Galvenā nozīme ir pareizai laistīšanai, barošanai un augu aizsardzībai pret kukaiņiem un slimībām.

 

Nekļūdās tie, kas neko nedara. Tāpēc baidīties no jaunās tehnoloģijas nevajag. Kā stāsta Guntars Dzērve, pieļaut var tādas pašas kļūdas, kā audzējot zemenes no parastiem stādiem, proti, nepareizi sagatavota augsne, sabiezināti stādījumi, nepareiza laistīšanas un mēslošanas sistēma. Vai nākotnē audzēsim zemenes tikai izmantojot frigo zemeņu stādus? Pasaule mīl dažādību - līdz ar to vieta ir gan apsakņotajiem, gan frigo, gan arī jaunstādiem. Lai ražīgi!

 

Frigo zemeņu stādus šķiro pēc sakņu kakla diametra izmēra: B (6–9 mm), A (9–13 mm), A+ (13–17 mm), A++ (17–20 mm). Mazdārziņam vispiemērotākie ir TRAY stādi, jo tie ražos tajā pašā gadā. Ja iestādīsi mazus frigo zemeņu stādus šopavasar, rēķinies, ka B un A izmēra stāds ražos tikai nākamgad, jo tam vēl ir jāpieņemas spēkā un jāaug. No A+ kategorijas stāda raža jau šajā gadā būs ap 100 g, bet no A++ šogad varēsi nolasīt maksimums 200 zemeņu.

 

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page